DIY | Aankleedkussen hoes 18


De meeste leuke en hippe hoezen voor het aankleedkussen van je kleintje zijn allemaal schreeuwend duur. Logisch, er moet aan verdiend worden… Het leek mij leuk om er zelf eentje te maken, een stuk goedkoper en precies zoals je hem hebben wil. Ik ben best een beetje enthousiast geworden over het resultaat..! Ik  heb het patroon uitgeschreven en zal deze hier met jullie delen. Let op, niet alle aankleedkussens zijn even groot. Je zult het patroon hierop aan moeten passen. Heb je daar hulp bij nodig, laat me dit dan even weten, dan kan ik je wellicht helpen.

Wat heb je nodig:
– Katoen van 1 meter (let op heb je stof met een patroon erop, zorg dat alle stukken in de zelfde richting liggen. Je hebt mogelijk meer nodig);
– Badstof van minimaal 22 x 69 cm;
– Bijpassend garen;
– Naaimachine;
– Stofschaar en spelden.

 

De zijkanten van het aankleedkussen

Teken een rechthoek van 46 x 11 cm. Dit is de breedte van het kussen + 2 cm naadwaarde en de hoogte van het kussen + 2 cm naadwaarde.

Trek op 13 cm van beide zijkanten een verticale streep zodat er in het midden een vak van 20cm overblijft. Dit is de breedte van het gedeelte waar de kleine straks op ligt. Zet op 1cm van beide zijkanten nog een verticale streep.

In het middenvak trek je een horizontale streep op 7 cm van de bovenkant van de rechthoek. Dit is het hoogste punt – laagste punt.
Aan de zijkant van die streep, trek je een lijn schuin naar boven, door de kruising die ontstond door 1cm naadwaarde die je hiervoor tekende. Vanuit de top trek je verticaal een streep over de buitenste lijnen van de rechthoek.

Aankleedkussen

Trek een lijn op 12 cm onder de rechthoek parallel aan de onderste zijde van de rechthoek. Vervolgens trek je een lijn in een hoek van 45° naar onderen aan beide zijkanten. Het patroon dat je nu hebt ziet er als volgt uit:

Aankleedkussen

 

Middenvak van het aankleedkussen

Knip uit de badstof een rechthoek van 22 x 69 cm. Dit is de breedte van het middenstuk van het kussen + 2 cm naadwaarde en de lengte van het kussen + 2 cm naadwaarde.

Aankleedkussen

Voor het katoen teken je 2 rechthoeken van 35 x 69 cm. Dit is de zijkant van het ligdeel (13 cm) + hoogte van het kussen (10 cm incl. 1 cm naadwaarde) + 12 cm voor de flap aan de onderkant.
Maak in de strook van 12 cm, twee hoeken van 45° net zoals je bij de andere zijkanten hebt gedaan.

LET OP: Teken de lijn op 12 van de zijkant. Bij de ene lap doe je dit links en bij de andere rechts (in spiegelbeeld dus). Dit doe je bij stof met een print zodat deze in gelijke richting ligt of waarbij de voor en achterkant van de stof anders is. Het patroon dat je nu hebt, ziet er als volgt uit:

Aankleedkussen

 

Samenvoegen middenvak aankleedkussen

Leg de lap badstof en een lap katoen aan de lange zijde met de goede kanten op elkaar. Speldt ze vast om schuiven te voorkomen en naai ze op ongeveer 1 cm uit de kant aan elkaar. Als je één zijde hebt gedaan, doe je precies het zelfde met de andere lap katoen. Let op dat de stof in de juiste richting ligt!

 

Aankleedkussen           Aankleedkussen

Aankleedkussen           Aankleedkussen

 

Samenvoegen zijkanten en middenvak aankleedkussen

Leg de lap die je in de vorige stap hebt verkregen open, met de goede kant naar boven. Leg een van de zijkanten met de goede kant naar onderen op de lap zodat straks het lage stuk van het kussen gelijk ligt met de strook badstof. Speld het vast om verschuiving te voorkomen en naai de zijkant met ongeveer 1 cm uit de kant vast. Als je daarna de lap opent krijg je het volgende te zien:

 

Aankleedkussen            Aankleedkussen

 

Hoeken van het aankleedkussen innaaien en onderkant afwerken

Laat je lap stof even op het aankleedkussen liggen, zo kan je goed bekijken waar de hoeken precies moeten komen. Je moet er voor zorgen dat de goede kanten van de stof weer op elkaar komen. Je vouwt de stof dus naar binnen toe. Naai dit vast tot je de 9 cm hoogte van het aankleedkussen hebt. Doe dit op alle hoeken, en als je een eigen label hebt, kan de die nu op een van de hoeken innaaien..!
Als je alle hoeken hebt gedaan, dan kan je aan de onderkant van het aankleedkussen de 12 cm flappen aan elkaar naaien. En dan is dit het eindresultaat..!

 

Aankleedkussen           Aankleedkussen

Aankleedkussen           Aankleedkussen (18)

 

Mocht de hoes nou nog niet strak genoeg om het aankleedkussen passen, dan kan je nog een elastiek aan de achterkant in naaien.  Je zoomt dan de flappen van de achterkant met 1 cm om. Je kunt de stof meteen rond het elastiek naaien, bevestig dan een veiligheidsspeld aan het begin van het elastiek en maak deze vast aan de stof zodat hij niet verschuift.
Een andere manier om een elastiek te bevestigen is door van de zoom een tunnel te maken en later het elastiek met een veiligheidsspeld er door heen te duwen.

Als het elastiek er volledig in zit, span je het wat aan zodat de stof wat gaat kreuken en er spanning op het elastiek zit. Vervolgens maak je de twee uiteinden van het elastiek aan elkaar vast. De opening die je nu nog in de stof hebt, naai je ook dicht. Zo zie je niks meer van het elastiek.

 
Note
Je zult merken dat je het aankleedkussen moet samen vouwen om het in de hoes te krijgen. Je zou dit kunnen aanpassen door in plaats van 12 cm 10 cm te nemen voor de flap.

 

Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties, dus laat het me vooral weten wat jullie gemaakt hebben door een link hieronder te plaatsen..!

Heel veel succes,

Xx Priscilla

 

Delen:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 gedachten over “DIY | Aankleedkussen hoes

 • adamko

  Priscilla, hier mag je met recht trots op zijn!!
  Het ziet er bijzonder ingewikkeld uit, maar ik ga de uitdaging aan!
  Ik heb nog 20 weken de tijd om deze mooie aankleedkussen voor mijn kleindochter te maken, dat moet toch gaan lukken?! 😉
  Dank voor het delen!
  Ik zie hieronder spuugdoekje om zelf te maken staan, ga gelijk nog even op je blog kijken!

 • Patricia

  Vraagje… ik vind dit een hele mooie hoes. Ik wil hem maken voor mijn schoonzusje, maar hun kussen is 72×44 hoe kan ik dit het beste aanpassen? Mvg Patricia

 • Iris

  Hoi Priscilla, ten eerste bedankt voor het mooie patroon! Ik ben er enthousiast aan begonnen maar loop nu vast.. Hopelijk kan je me helpen. Het gaat om de hoeken: ik heb 9 cm aan elkaar genaaid, en wil nu de volgende 12 cm gaan naaien. Ik krijg dit alleen niet netjes, ik blijf met een flapje zitten (omdat het stuk stof waar je 9 cm van naait, langer is dan dat).
  Oef lastig om dit duidelijk uit te leggen… Zou je iets meer willen uitleggen over de hoeken? Hopelijk kan ik verder mee. Alvast erg bedankt!!

  Groetjes, Iris

 • Petra

  Hallo , Ik snap er echt niets van ! Ik heb alles al geprobeerd maar bij mij lukt het niet .
  ik zie badstof met de grijze stof aan elkaar en dan de linkse foto loopt de lijn gelijk schuin , en op de rechtse is het gelijk .
  Ik neem aan de er geen plooien ingestikt moeten worden en dat er maar 1 naad in de hoek naar de achterkant te zien is ,
  Op het patroon moet ik volgens mij alleen de blauwe lijnen volgens om het stof te knippen .

  Graag uw uitleg , ben al heel veel uren bezig terwijl ik dacht zo klaar te zijn .