DIY | Spuugdoekje om zelf te maken 2


Een paar weken geleden ben ik voor het eerst naar een grote stoffenhal geweest hier in de buurt. Ik wilde er altijd al heen maar bedacht mezelf steeds “laat ik nou eerst eens bedenken wat ik wil gaan maken, anders kom ik met van alles thuis en dan ligt het te verstoffen op mn bureau”. Nu had ik dan eindelijk een paar ideetjes voor de komende mini-me: spuugdoekje, luieretui en een hoes voor het aankleedkussen. Yes, eindelijk kon ik dan naar Karteris Stoffen toe..! En met deze leuke stofjes kwam ik thuis.

 

Spuugdoekje

 

Omdat ik niet zo heel veel ervaring heb met naaien, ben ik maar met het makkelijkste begonnen: een spuugdoekje.  Ik maakte er uiteindelijk 4 in 2 uur tijd, wat ik vrij snel vond maar voor een ervaren naaister is dit waarschijnlijk maar een uurtje werk.
Ik ben op internet op zoek gegaan naar voorbeelden van spuugdoekjes en heb wat leuke ideetjes opgedaan. De spuugdoekjes die ik maakte hebben een afmeting van ongeveer 30 x 18 cm zodat ze ook mooi over de schouder vallen.

 

Spuugdoekjes

 

Om ze zelf te maken heb je het volgende nodig:
– 2 lapjes stof, ik gebruikte badstof en katoen;
– Bijpassend garen;
– Strijkplank en strijkbout;
– Naaimachine;
– Stofschaar en spelden.

Voor het patroon klik hier. Print het patroon 2x uit op 100% schaalwaarde.
Op het patroon vind je een strook, deze knip je uit en plak je bij de stippellijntjes aan de onderkant van het patroon aan elkaar. Dit samen is een half spuugdoekje.

Spuugdoekje

Leg nu je lapje stof dat de voorkant gaat worden dubbel en plaats het patroon op je lapje stof. Houd de onderkant van het patroon gelijk met de onderkant van je dubbelgeslagen lapje stof. Speldt het patroon vast op je stof, zodat het niet kan gaan verschuiven en knip het uit. Omdat in dit patroon al rekening is gehouden met 1cm naadwaarde rondom, hoeft je niet ruimer om het patroon heen te knippen.
Doe dit ook met je andere lapje stof dat straks de achterkant gaat worden.

Spuugdoekjes
Als je beide lapjes hebt uitgeknipt dan ontvouw je ze en leg ze met de goede kanten op elkaar.
Vervolgens speldt je ze op 1cm uit de kant vast, zodat ze tijdens het naaien niet gaan verschuiven.
Om straks mooie strakke hoeken te krijgen moet je kleine driehoekjes uit de rondingen knippen. Dit voorkomt een gebobbelde rand, als je het spuugdoekje met de goede kant naar buiten draait.

 

Spuugdoekje (2)
Nu komt het moment dat je de naaimachine aan kunt gaan zetten. Spannend..! Leg de stof zo neer zodat de spelden zich in een denkbeeldige lijn in het midden van het voetje van de naaimachine bevinden. Laat de spelden met de punt van je af wijzen, zo kan je ze makkelijk uit de stof halen als je in de buurt van het voetje van de naaimachine komen.
Begin en eindig op de lange zijde van het spuugdoekje en laat ongeveer 5cm open.

Ok, nu ben je klaar met naaien. Je mag het resultaat gaan bekijken! Draai de stof met de goede kant naar buiten toe door de opening aan de lange zijde. Zorg dat je de hoekjes goed tot aan de stiknaad naar buiten draait.
Als je het spuugdoekje goed hebt omgedraaid, strijk dan even de stof zodat hij mooi strak wordt. Leg nog 1x het spuugdoekje onder de naaimachine en naai op ongeveer een 1/2 cm uit de kant rondom het spuugdoekje om zo een mooie strakke rand te krijgen. Door dit te doen heb je ook meteen de opening op de lange zijde dicht gemaakt. Twee vliegen in een klap..!

Spuugdoekje (3)

En dit is mijn eindresultaat geworden! Ik heb de smaak wel een beetje te pakken gekregen, waarschijnlijk volgt er binnenkort meer…

SpuugdoekjeIk ben heel benieuwd naar jou creaties, dus als je ook spuugdoekjes gaat maken volgens dit patroon en je hebt een blog of een mooie foto, zet dan de link hiernaar in een reactie. Veel succes!

 

Xx Priscilla

Delen:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “DIY | Spuugdoekje om zelf te maken

  • ria

    Wat heb je dat duidelijk uitgelegd priscilla.
    Leuke uitdaging voor iedereen ..die creatief bezig wilt zijn ….En nog nooit een naaimachiene heeft gebruikt.
    Ze zijn erg leuk geworden ..